Käytössäni on Google analytiikan uusi GA4 toiminnallisuus. Kuinka lisään tämän sivustolleni?

Päivitetty: 20.04.2022 Tulosta

Kysymys

Käytössäni on Google Analyticsin uusi GA4 toiminnallisuus. Kuinka lisään tämän sivustolleni?

Vastaus

Google päivitti marraskuun alussa 2020 Google analytiikkansa uuteen GA4 versioon. Päivitys ei tule automaattisesti kaikille asiakkaille käyttöön, vaan päivittäminen tapahtuu manuaalisesti Google analyticsin hallinnan puolella klikkaamalla Analyticsin hallinnasta "Päivitä GA4:ään" -painiketta.

Tämän jälkeen Analytics luo uuden seurantakoodin GA4:n käyttöön (säilyttäen vanhan) taustalla, johon on mahdollista tehdä uudenlaisia seurantoja esimerkiksi Google Tag Mangageria hyödyntäen.

Otettaessa GA4 käyttöön sivustoseurannassa tämä samalla poistaa myös nykyisen "näkymä" -osion, jota tällähetkellä käytetään esimerkiksi LianaCMS:n etusivulla analytiikan. näyttämiseen. Tätä näkymää ei siis ole enää uudessa GA4:ssa, vaan seurannat analyticsin puolella muodostetaan erillisinä datastriimeinä, joilla voidaan mitata esimerkiksi katselukertoja, sivuston vieritystä, lähteviä klikkauksia, tiedostojen latauksia jne.

Uuden GA4 seurantakoodin tunnistat numeraalisesti muodostaa, eikä siinä ole samaa UA-xxx etuliitettä kuin vanhemmissa seurantakoodeissa.

Tämän uuden koodin liittäminen sivustolle onnistuu hakemalla upotuskoodi Analyticsin järjestelmävalvojan asetuksista kohdasta "Datastriimit" -> Lisää uusi -> ja skrollamalla kohtaan "taggausohjeet"

Täältä haettu koodi lisätään puolestaan LianaCMS:ssä seuraavaan kohtaan:
"Asetukset" -> "Hakukoneiden hallinta" -> Analytiikka ja seuranta" --> "Evästesuostumuksen alaiset seurantakoodit sivuston <head> -osioon"

HUOM: LianaCMS:ään upotettu Google Analytics toimii vain Universal analyticsilla, jossa upotuskoodi on muotoa UA-xxxxx. Mikäli sinulla on käytössäsi uusi GA4, tällöin liittäminen tulee tehdä asetukset -> hakukoneiden hallinta -sivun kautta upotuskoodin lisäämällä.

Tavallisen UA-koodin upottaminen onnistuu tämän ohjeen mukaisesti